Bu Dava Bitmez
21 Şubat 2012 Salı Saat 11:17
Şanlıurfa Özel Halk Otobüsçüleri, halk otobüsleri sorununa karşı düşüncelerini açıklamaya devam ediyor.

 Şanlıurfa Özel Halk Otobüsçüleri basın masası gönderdikleri maillerle 14.yüzyılda yaşamış o günün şartlarına göre uygun olan felsefi düşüncelerle örnekler vermeye devam ediyor. Geçen günlerde gönderilen Adam Smith’ın ekonomi düşüncesinden sonra bugün servis edilen mailde  14. yüzyılda yaşamış olan filozof Ockahmlı William felsefi düşüncelerini günümüze uyarladı.

İşte  Şanlıurfa Özel Halk Otobüsçüleri basın masasından servis edilen mail;

OCKHAM’IN USTURASI İLE TRAŞ OLUNMAZ SAYIN FAKKIBABA

14. yüzyılda yaşamış bir filozoftur  Ockahmlı William.Yaşadığı zamanda doğmalara karşı savaşmış bir bilim insanıdır.Felsefe tarihine kendisine ait ‘’ockham’ın usturası ‘’ adlı ünlü önermesi ile geçmiştir.ockham’ın usturası basit bir şekilde şöyle açıklanıyor:’’Nesneler zorunlu olmadıkça çoğaltılmamalıdır’’.Bu önerme tıp ogrencilerine su sekilde ozetlenirmis: "nal sesleri duydugunuz zaman atlari dusunun, zebralari degil". yani semptomlara bakarak bu semptomlara uyan olası hastalığın tanısı konulmalıdır, az rastlanan egzotik hastalıkların degil.Görüldügü üzere bilim insanlarının temelde kullandığı bir zihin altyapısını ifade eder.Bu önerme felsefeden mühendislige bilim insanlarının temel yaklaşım mantığı olmuştur.

 

 OCKHAM'IN USTURASI TOPLUTAŞIMA SORUNUNA NASIL ÇÖZÜM OLUR

Bizde kendi çapımızda bu bilimsel yasayı toplutaşıma olayına uyarlayarak litaratüre urfadan bir katkı sunalım dedik hemde kültür seviyesi epey yüksek belediye yöneticilerimizede bir ışık olur kanısındayız.

Fakkıbaba belediyesi  yedi ay önce otobüs  eksik diye 55 yeni araç getirdi.Bu araçlara aylık 10 bin tl kira ödüyor.Aylık 550 bin tl  ediyor.Diğer taraftan da  esnaftan araç kiralıyor.Bu kiralamalar bir otobüs için iki şekilde oluyor. Birinci bu otobüslerin hat değeridir.Hat kiralanıyor bunun tamamlayıcı unsuru olarakta bu hattın aracı kiralanıyor.Diyelimki Çankaya hattında  bir halkotobüsü var.Burada aracın kiralık hat değeri olarak 2800 tl  veriyorlar diğer taraftanda bu  hatta çalışan aracada modeline göre 1500 tl ile 500 tl arasında değişen bir otobüs kirası veriyorlar.

Esas soruna gelelim bir tarftan araç eksik diye 55 yeni araç getiriyor  ve bu araçlara aylık 550 bin tl kira öderken;başlattıkları uygulama  ile piyasadan arabasız hat topluyor yani aracını kiraya vermeyen esnafa deniyorki getir hattını bize kiraya ver,araçta çalıştırmak zorunda değilsin böylelikle belediye sistemden 30 araç çektirmiştir.

Sorumuz şudur madem urfanın araca ihtiyacı var  neden  piyasadan arabasız hat topluyorsunuz ve böylelikle piyasadan 30 araç eksiltiyorsunuz.Urfada araç ihtiyacı var diyorsunuz gidip 55 otobüs getirİyorsunuz ve bunlara aylık 550 bin tl ödüyorsunuz birde bu işin işletmesini yapamıyorsunuz ordanda ayda bir 500 bin tl zarar ediyorsunuz toplamda  aylık 1 milyon tl zararla urfayı zarara uğratıyorsunuz.Diğer tarfatanda sistemden 30 araç eksiltiyorsunuz ve eksiltmeyede devam ediyorsunuz.

İşin mantıksız ve saçma tarafıda şudur.Adıyaman özdicle şirketinden kiraladıkları 180 bin tl değerindeki citimark 9 metrelik 2011 model araçlara  aylık 10 bin tl verirken;burada esnaftan kiraladıkları 2011 model  130 bin tl tutarındaki nova marka araçlara 1500 tl ödüyorlar.işte esas çarpıklıkta burada urfadan kiralayacağı 1500 tl değerindeki (buda ayrı bir yazı konusu işler karışmasın diye girmiyoruz bu konuya) araçları piyasadan çekiyor bu araçları kiralamıyor,gidip özdicle a.ş’den 10 bin tl’ye araç kiralıyor.hangi ticaret mantığı bu kafayı kabul eder.

 

Ockham'ın usturası bu işe ne der

Tamda burada ockham’ın usturası devreye giriyor:nesneleri(burada halkotobüsleri oluyor) zorunlu olmadıkça çoğaltamayın prensibine göre  belediye başta  bu araçları getirmemeliydi.piyasadan 30 araç çektiğine göre demekki urfada bir araç fazlası yoktu dolaysıyla bu araçlarda gelmemeliydi.Belediye yetkililerinin az biraz felsefe ve hikmet bilgisi olsaydı 7 ay içinde belediyeyi 7 milyon tl zarara uğratmazlardı.Ama belediyede ne var filim var.Dün sayın Halil ÇİNİ bey yazmıştı ‘’ilmi az olanın filmi çok olur diye’’ doğru söze ne denir.

 

Şanlıurfa özel halkotobüsçüleri basın masası

 

ABUZER ŞEKER KARAKÖPRÜ KOP.BAŞKANI

MEHMET EMİN AK   EYYÜBİYE KOP.BŞK

MEHMET POLAT      ÇANKAYA KOP.BŞK.


Bu yazı toplam 419 defa okunmuştur.

Yorumlar

Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
 Kategorideki Diğer Haber Başlıkları
YAZARLAR
HABER ARAMA
Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi giriniz...
  
Detaylı Arama Yap
TAZİYELER
Dogan Atbakan :

Karakoprü T.EVI


Haci Allos (Ali Kahkeci) :

Korukent T.EVI


Yusuf ?zzettin Asoglu :

SURKAV  


Hatice Korkmaz :

Taziyesi: Aynzeliha Çay Evi 


EN ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Şanlıurfaspor Bank Asya 1. Lige Çıkacak Mı?
Şanlıurfaspor Bank Asya 1. Lige Çıkacak Mı?


EN SON YORUMLANANLAR
SİTE İSTATİSTİKLERİ
Aktif Ziyaretçi 10
Dün Tekil 2351
Bugün Tekil 136
Toplam Tekil 439693
Web sitemizde yayınlanan, haber, yazı, video ve içeriklerin tüm hakları saklıdır. | Web Tasarım ve Programlama Geliştirme: Ahmet Emre AKAY
Kanal Urfa Cihan Haber Ajansı Abonesidir.